Få ordning på din besöksstatistik genom att ange rätt standardsida

i Google Analytics

Efter att ha använt Google Analytics ett tag kommer du att vilja renodla datat för att förenkla och förbättra din mätning. Framförallt är detta viktigt när du vill mäta omvandlingar för din webbplats olika sidor.

Standardsidan (default page) är den sida som din server returnerar när ingen sida har specificerats. En vanlig sida som hämtas är index.html eller index.php när en användare går till www.dinsajt.se. I de flesta fall kommer användaren inte att se denna sida i webbläsarens adressrad men det är i vilket fall som helst den sida som servern returnerar.

Varför är detta ett problem i Google Analytics? Spårningskoden (ditt tracking script) skapar sidvisningar baserat på de sidor som användaren anropar. Finns det då ingen sida skapar Analytics helt enkelt en sidvisning för / . Denna sida motsvarar www.dinsajt.se som är densamma som t ex www.dinsajt.se/index.php och som redovisas index.php i Analytics.
indexpage För att du ska få en översikt och rätt information om sidorna på din webbplats ska sidvisningar från en och samma sida redovisas som EN sida. Inte två.

Lösningen på detta problem är lyckligtvis väldigt enkel. Redigera profilinformationen under dina inställningar och ange där din standardsida utan / , t ex index.html.
standardsida
Ändringarna du gör kommer inte att påverka tidigare sammanställd besöksdata. Däremot kommer dina kommande rapporter nu summera de eventuella förstasidor du har till en enda.

Relaterade inlägg:

  1. Uppdatera din webbplats med rätt sökord När The Times tvingade sina redaktörer och rubriksättare att skriva...
  2. Städa upp din innehållsrapport i Google Analytics Som ansvarig för ditt företags framfart på nätet har du...
  3. Mät alla subdomäner under en och samma Analytics-profil Om din webbplats består av en eller flera subdomäner behöver...
  4. Använd profiler och filter i Google Analytics för dina subdomäner För att få en samlad bild över dina besökare räcker...

{ 2 kommentarer }

Carl-Fredrik Herö 03.23.09 at 14:25

Tack för ett kanontips! För mig som använder Front Controller är det särskilt användbart.

Mikael 03.23.09 at 16:15

Tack själv för återkopplingen! Hör av dig om du stöter på patrull eller har andra frågor som du tror kan vara något för Webbistik :-)

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML taggar and attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tidigare inägg: Ditt eget varumärke som sökord?

Senare inlägg: Städa upp din innehållsrapport i Google Analytics