Bättre indexering med Sitemap.xml

i Google Webmaster Tools, SEO

En sitemap (även kallad sajtkarta eller webbplatsöversikt) innebär vanligtvis en form av överskådlig listning och navigering över innehållet på en webbplats.

Exempel på sajtkarta, Västtrafik

Exempel på sajtkarta, Västtrafik

Enligt denna princip kan du med hjälp av en ”maskinläsbar” sajtkarta även tillgängliggöra allt innehåll på din webbplats för sökmotorer. Detta gör du via en Sitemap.xml.

Vad är en Sitemap.xml?

En Sitemap.xml listar likt en traditionell sajtkarta alla sidor på din webbplats. Med hjälp av en xml-version av din webbplats hjälper du sökmotorerna att hitta till allt innehåll, även det som kan vara svårt att hitta till som användare. Du bör framförallt fundera på en Sitemap.xml om:

  • Du har dynamiskt innehåll, dvs innehåll som ändras automatiskt flera gånger per dag eller vecka.
  • Din webbplats består av mycket Flash eller AJAX vilket gör det svårt för söktjänster att läsa ditt innehåll.
  • Du har en ny webbplats med få interna länkar och/eller inlänkar vilket gör det svårt för t ex Google att länka sig runt till och på din sajt.
  • Du har ett jättearkiv eller stora mängder produktsidor som inte är länkade sinsemellan.

Förutom en alldeles strålande översikt över allt ditt innehåll kan du i Sitemap.xml även lägga till information om hur ofta du uppdaterar innehållet, datum när du senast uppdaterade samt prioritera innehållet på webbplatsen. T ex kanske du vill att förstasidan uppdateras oftare och är viktigare än dina användarvillkor.

Skapa en Sitemap.xml

En Sitemap.xml kan innehålla antingen en lista med information om alla dina url:er (max 50 000 per Sitemap) eller en lista på dina Sitemap.xml:er, ett så kallat Sitemap-index (max 1 000 Sitemaps).
Beroende på hur din webbplats är uppbyggd finns det flera olika sätt att skapa en Sitemap.xml. Det enklaste sättet är dock att med hjälp av ett automatiserat verktyg generera den webbplatsöversikt du behöver. Flera verktyg finns att tillgå däribland Googles egna.
Hur du än väljer att skapa din Sitemap.xml finns det bara fördelar med att följa den branschstandard som alla sökmotorer följer enligt Sitemaps.org.

Placering av Sitemap.xml

Din färdiga Sitemap.xml ska vanligtvis placeras i den så kallade rot-katalogen. Adressen till filen ska alltså vara: http://www.dinsajt.se/sitemap.xml.

Meddela Google om din nya webbplatsöversikt

Genom att meddela Google om att du nu har en ny och fräsch webbplatsöversikt för dem att indexera säkerställer du din närvaro i sökindexet. Logga in på Google Webmaster Tools, lägg till din webbplats och ladda upp din Sitemap.xml.

Läs mer om Googles rekommendationer kring Sitemaps.

Relaterade inlägg:

  1. SEO-utvärdering med Webmaster Tools Oavsett om du är på väg att lägga ut ditt...

{ 1 trackback }

SEO-utvärdering med Webmaster Tools — Webbistik
03.05.09 at 10:04

{ 0 kommentarer }

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML taggar and attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tidigare inägg: Kom igång med Google Analytics

Senare inlägg: Bli av med problemet ”duplicerat innehåll”