StrumpbyxorOnline.se
Mycket är skrivet om e-handel och webbanalys. Det ska spåras köp, konverteringsgrader, lojalitet och allt däremellan. Vad är det egentligen som är viktigast? Och hur ökar jag det som går bra och vänder det onda till någonting bra?
Det är mot bakgrund till detta som jag stolt ger mig hän e-handelssatsningen www.StrumpbyxorOnline.se som säljer strumpbyxor, leggings och tights på nätet med ultrasnabb leverans och enkelhet. Sajten är helt nystartad av några riktigt drivna kvinnliga entreprenörer och kommer troligtvis att vara med om det mesta som finns att berätta om e-handel ur ett analysperspektiv. Bara positivt hoppas jag! Genom exklusiv tillgång bakom draperierna kommer vi att kunna följa Analytics, Adwords och kanske en och annan försäljningssiffra för att se hur allt hänger ihop. Ska bli superkul! Fortsättning följer.

{ 7 comments }

annonstexter, adwordsEtt av de vanligaste felen inom sökannonsering och Google AdWords är att ha alldeles för få annonstexter i varje annonsgrupp. Många gånger ligger det bara en enda liten annonsvariant och puttrar trots att möjligheterna till förbättring alltid, (ja alltid!), är flera hundra procent.

Hur bra är en bra genomklickningsgrad (CTR) på en annons?

1%? 5%? 10%? Ingen vet, eller hur? Allt är beroende på branch, nisch och konkurrens. Det vi kan vara överens om är att det troligtvis inte är 1% och kanske inte heller 5%. Men vart ska ribban läggas, och hur vet jag att en annonstext presterar bra jämfört med potentialen och konkurrenterna?
Skriv, testa, utvärdera, skriv, testa utvärdera om och om igen!

Ett färskt exempel visar på ett bolag som gick från 0,27% till till över 10,37% enbart genom att variera och testa nya annonstexter. Tid tog det, måååånga annonstexter blev det, men resultatet blev också enastående: 40 gånger mer trafik på samma antal exponeringar, långt lägre kostnad per klick och högre annonspositioner.

Generellt bör annonstexterna uppdateras varje vecka. Ha alltid 3-4 varianter aktiva samtidigt och basera nya annonstexter på den historiskt bästa. Använd sökorden i annonsrubriken, texten och länken och se till att städa upp bland dina annonsgrupper och kampanjer för att uppnå högsta relevans.

Kontakta oss om du har frågor, egna tips eller tricks. Lycka till!

{ 0 comments }

google adwords hjälpVi får många mail som handlar om hjälp till självhjälp för Google AdWords. Ofta handlar det om olika tips om hur kontot kan förbättras, hur ofta kontot ska uppdateras och hur man bäst får effekt i samspelet AdWords – Analytics. Här kommer därför en snabb sammanfattning och kort strategi kring sökannonsering.

Syfte med sökannonseringen

Grundläggande i hanteringen av ett AdWordskonto är syftet med sökannonseringen. Ofta hamnar sökannonserings- och SEO-pengen i någon form av marknadsbudget vilket gör att sökinvesteringen ska stödja övrig annonsering och marknadsaktiviteter. Personligen ser jag gärna att sökannonseringen ses som en säljkostnad då den i princip alltid ska generera mer pengar än vad det kostar OCH att budgeten inte pendlar upp och ner beroende på hur företagets marknadsbudget utvecklar sig över året.

En lämplig fördelning av budget för sökannonsering är klassiska 80/20 där 80% av investeringen går till att köpa sökord och trafik som genererar ett direkt ökat resultat (värdet av en besökare överstiger kostnaden) och där 20% öronmärks som marknadsföring över tid i syfte att stärka varumärket.
Skillnaden blir då tydlig vad syftet med investeringen är och delarna kommer därmed att mätas på olika sätt och därför inte vara jämförbara med varandra.

Alltså; sökord. annonsgrupper och kampanjer som syftar till ökad lönsamhet mäts och jämförs genom kostnad per klick, konverteringsgrader, intäkter och allt därtill.
Sökord relaterade till marknadsföringsposten mäts på andel visningar, antal besökta sidor per besök, återbesöksgrad m.m.

Mät intäkter, inte bara kostnader

Ett lyxproblem för en del sajter är att de kan få mycket trafik från andra källor än Google. Man väljer då många gånger att dra ner på sin AdWords-budget och refererar till att trafiken är för dyr och väljer att hälla in trafik från andra, ”billigare” sajter.

Anledningen till detta resonemang är att man stirrar sig blind på klickpriset och inte intäkten detta klick ger på den egna sajten. Genom att ta fram ett antal KPI:er (Key Performance Indicators = nyckeltal) som sätter fingret på exakt vad det är som driver intäkterna kan klickpriset enkelt ställas i relation till intäkterna. I majoriteten av fallen konverterar AdWords långt bättre än annan annonsering trots ett högre klickpris.

Exempel:
Bannerannons ”x” kostar i snitt 2 kr per klick. 5 av 100 besökare från denna köper en produkt i vår e-butik vilket vi i snitt tjänar 30:- på. Vad detta säger är att vi i snitt tjänar 1,50 kr på ett besök från bannerannonsen (5×30/100) varför bannerannonsen i detta fall är en förlustaffär (-0,50 kr per klick).

Sökord ”y” kostar i snitt 4:- per klick. 18 av 100 besökare köper vår produkt och vår förtjänst är fortfarande 30:-. Varje besök ger alltså en intjäning på 5,40 kr (18×30/100) vilket gör att vi tjänar 1,40 kr för varje besökare vi får. Om detta är fallet bör i princip budgeten vara obegränsad! Betala 4 kr för att få tillbaka 5,40.

Snabbhjälp till Google AdWords

Google AdWords ABC

Eget varumärke som sökord


Negativa sökord – de bortglömda sökorden

Har du som läser värdefulla tips och trix får du gärna skriva om dem och behöver du hjälp till självhjälp med ditt eget AdWordskonto är det bara att kontakta oss.

{ 0 comments }

Från att du satte upp ditt AdWords-konto börjar du nu få riktig skjuts i affären. Kurvorna pekar uppåt men vissa kampanjer, annonsgrupper och sökord kämpar fortfarande med låg CTR (click through rate / genomklickningsgrad) och sunkiga annonspositioner. Anledningen är låg relevans och det är här som negativa sökord hjälper dig att effektivt rikta in annonserna mot relevanta sökningar.

Vad är negativa sökord?

Vanliga sökord och sökfraser berättar för AdWords när annonsen ska visas. Negativa sökord anger när annonsen inte ska visas. Fortsätt läs: Negativa sökord – de bortglömda sökorden

{ 1 comment }

Nya AdWordsFler och fler börjar nu få tillgång till AdWords nya gränssnitt som på många olika sätt blivit bättre och mer likt AdWords Editor. Förutom nytt utseende har det även tillkommit fler funktioner vilket gör att AdWords blivit alltmer vodoo för dig som inte är en van användare.

Google har därför tagit fram en hel del marknadsföringsmaterial som effektivt summeras i Handledning till sökhjältens redskap (pdf, svenska).

Välkommen till det nya AdWords-gränssnittet

{ 1 comment }

Google AdWords lanserade nyligen en budsimulator som ger dig möjlighet att se hur många klick och visningar du hade fått vid annorlunda bud.

Informationen är till stor hjälp och hjälper dig att ta reda på var brytpunkten går för antal klick/visningar och kostnad. Frågor som tidigare varit svåra att svara på kan du nu med lätthet ta reda på:
- Hur många fler klick eller visningar skulle jag ha fått vid ett annat bud?
- Hur kan jag få mer trafik utan att öka min budget alltför mycket?
- Vilka sökord och fraser ska jag arbeta mer med för att öka avkastningen?

Fortsätt läs: AdWords budsimulator

{ 0 comments }

En vanlig tro är att besökare från webbläsarens bokmärken räknas som direkt trafik. Eftersom Google sätter cookies och använder detta data så kommer bokmärkestrafiken att räknas på just det sätt som skedde när bokmärket skapades.

Skapades bokmärket efter att användaren själv skrev in domänadressen kommer all framtida trafik från just det bokmärket räknas som direkt. Sattes bokmärket efter att användaren klickade på extern länk som pekade mot din webbplats kommer alla framtida besök från bokmärket att få den länkande webbplatsen som referral.

Ok, men hur fungerar det praktiskt tänker du? Cookien du ska hålla utkik efter heter __utmz och tillvägagångssättet beskrivs enklast genom denna utmärkta video från en av de främsta Analytics-bloggarna, Analytics Talk från Epikone.

{ 1 comment }